Ikkunoiden pesu – 5 vinkkiä onnistumiseen

20.03.2018 Oskari

Ikkunoiden pesussa on monta pientä vaihetta ja se voi osoittautua yllättävän rankaksi tehtäväksi. Puhtaat ikkunat palkitsevat vaivan kun maisema kirkastuu ja kevätaurinko pääsee valaisemaan kodin. Hyvin likaiset ikkunat voivat estää jopa 40% ulkoa tulevasta valon tehosta.

Ikkunoiden pesu - Helsinki, espoo, turku ja tampere - Moppi.com siivouspalvelu

1. Sopiva sää ikkunoiden pesuun

Ikkunoiden pesun ajankohta tulisi miettiä sään mukaan. Uloimpia ikkunoita ei kannata pestä pakkasella tai auringon paistaessa suoraan ikkunaan. Auringon paistaessa ikkunaan pesuvesi kuivuu pintaan jättäen harmaat läntit. Pakkasella kosteus jäätyy ikkunaan sekä tiivisteisiin. Myöskin katupölyä nostava tuuli sotkee nopeasti ikkunat uudelleen, varsinkin kaupunkialueilla. Paras ajankohta ikkunanpesulle on leuto kevätsää.

2. Minulla on sälekaihtimet ikkunoissani

Ennen ikkunoiden pesua, tulisi putsata sälekaihtimet. Näin se tehdään: Sulje kaihtimet ja pyyhi ne huolellisesti kuivalla tai nihkeällä liinalla kummaltakin puolelta. Voit myös imuroida kaihtimista ylimääräiset pölyt. Vältä kostealla pyyhkimistä, koska pöly ja lika leviää liukkaalle pinnalle laikuiksi.

3. Ikkunanpesuun tarvittavat tarvikkeet

– Sanko/vati pesuliuosta varten. Lämmin vesi parantaa siivoustulosta, sillä se irrottaa esimerkiksi rasvapohjaista likaa.
– Pesuainetta; esimerkiksi astianpesuaine tai ikkunanpesuaine
– Siivousliina tai ikkunanpesin
– Ikkunan kuivain tai lasta
– Säämiskä tai ikkunaliina kiillotukseen. (Myös sanomalehti käy ikkunan kiillotukseen, muistathan että painomuste saattaa värjätä valkoiset karmit)

4. Ikkunoiden karmit ja ikkunalauta puhtaiksi

Pese ikkunoiden karmit, pielet ja ikkunalaudat ennen lasipintoja. Imuroi ensin ikkunan ympärillä olevat pinnat sekä pese ne sen jälkeen kostealla siivousliinalla ja kuivaa tarvittaessa. Jos likaa jää ikkunoita ympäröiviin pintoihin, niin se helposti sotkee ikkunat uudelleen pesun yhteydessä

5. Pese ikkunat oikeassa järjestyksessä

– Aloita ikkunoiden pesu uloimmasta lasista (likaisin), jolloin tulos näkyy paremmin, eikä roiskeita synny jo pestyihin pintoihin.
– Kostuta ikkunan lasi melko kosteaksi ikkunanpesimellä tai siivousliinalla ja pese likaisin ulkoruutu pariin kertaan, jotta pöly ja lika on varmasti poissa.
– Vaihda likainen pesuvesi kun se kylmenee tai näyttää likaiselta, jotta se ei tahraa ikkunaa uudelleen.
– Vedä ikkuna kuivaimella tai lastalla tasaisin, yhdensuuntaisin vaaka- tai pystyvedoin. Kuivaa vetoväline liinaan aina ennen uutta vetoa, jolloin märkiä jälkiä jää vähemmän. Kuivainta ei kannata painaa ikkunaa vasten liian kovaa.
– Kuivaa ikkunan nurkat ja reunat lopuksi säämiskällä tai ikkunaliinalla. Ikkunnan pintoja voi kuivata myös sanomalehden avulla.
– Lopuksi, pyyhi kosteus ikkunalaudoilta ja muilta pinnoilta.

Ikkunanpesu - Helsinki, Espoo, Tampere ja Turku

Vinkki!  Ikkunoiden karmit voi pilata, käyttämällä liian vahvoja pesuaineita tai annostelemalla ainetta liikaa. Tällöin kosteudesta ja voimakkaasta aineesta voi tulla karmien maalipintaan kulumia tai halkeamia. Ikkunoita ei tarvitse välttämättä erikseen huuhdella, jos perinteistä astianpesuainetta annostelee tarpeeksi vähän. Muista kuitenkin aina kuivata ikkunat ja karmit.

Moppilaiset tuovat kaikki tarvittavat välineet ikkunanpesuun ja siivouksiin mukanaan.
Helpota arkeasi ja ulkoista ikkunanpesu ammattilaiselle.