Kevätsiivous – 6 syytä laittaa koti kuntoon

27.02.2018 Oskari

Talvella rakennamme kotiin lämpöisen pesän, johon voimme käpertyä nauttimaan olostamme kylminä talvipäivinä. Kevään tullen, haluamme imeä auringosta energiaa, nauttia raikkaasta ilmasta sekä herätä talviunesta. Kotona tämä tarkoittaa järjestelyä ja kodin valmistamista kevääseen ja kesään.

1. Kevätsiivous - Tee tilaa itsellesi

Kodin pitäisi herättää positiivisia tunteita asujassa itsessään. Kodin yksinkertaistaminen eli ylimääräisestä tavarasta luopuminen keventää mieltä, helpottaa arkea sekä antaa tilaa itselle.

Hyvin monelta meiltä löytyy kotoa tavaroita ja vaatteita, jotka eivät ole käytössä, muuten tarpeellisia tai tunnu enään itselle sopivilta. Silmä on saattanut tottua tavaraan, se on vain kotonasi tavan vuoksi tai ”jos sitä sattuu joskus tarvitsemaan”. Tarkoituksena ei ole luopua itselle tärkeästä materiasta, vaan vapautua ylimääräisestä kuormasta. Varsinkin jos jostain asiasta tulee huonoja muistoja mieleen niin sen ei kannata antaa sotkea kodin tunnelmaa.

Vinkki! Psychology todayn artikkelin mukaan, ylimääräinan tavara ja sotku lisää stressiä, luomalla meille ylimääräisiä ärsykkeitä. Meidän aisitit kiinnittävät huomion esimerkiksi paperipinoon joka muistuttaa meitä työstä ja velvollisuuksistamme. Rauhoittuminen ja rentoutuminen sotkuisessa ja tavaraa pursuavassa kodissa voi olla vaikeaa.

kevätsiivous - Koti kuntoon kevääksi - Nainen nauttii auringosta.

2. Kaapit ja varasto järjestykseen

Talvella on paljon paksua vaatetta ja muuta harrastuksiin vaadittavaa tavaraa (luistimet, laskettelukamat jne..) esillä, jotka on kaivettu varaston uumenista talveksi esiin. Kun viet talvikamat takaisin varastoon niin tee samalla inventaario koko varastoon ja asuntoosi. Käy läpi laatikot, kaapit ja muut säilytysratkaisut. Kaapeista saattaa löytyä rikkinäisiä sukkahousuja, elektroniikkaromua tai kuluneita t-paitoja. Pääset tässäkin tapauksessa kaikesta turhasta eroon ja kaiken lisäksi saatat löytää jonkun asian, jonka luulit kadottaneesi.

Vinkki! Käy ylimääräinen tavara ja vaatteet läpi ja pohdi: Kuinka kauan olen säilyttänyt tavaraa ja milloin olet viimeksi käyttänyt sitä? Ole jämäkkä ja vie surutta käyttämättömät tavarat ja turhat esineet kirpparille, kierrätykseen tai roskiin.

3. Valoisa koti - Rentoutunut mieli

Kuten nyt jo huomata saattaa, valon määrä ulkona vain lisääntyy kevättä kohti. Jotta voit päästää ihanan auringon valon sisään kotiisi, puhtaat ikkunat ovat kaiken A ja O. Rentoutunut kevätmieli muuttuu helposti synkäksi, kun huomiosi kiinnittyy katupölyyn tai muihin tahroihin ikkunoissa. Pese ikkunasi kevät kuntoon, kaada kuppi kahvia ja anna auringon valon syleillä kotiasi ja mieltäsi.

Vinkki! Ulkolasien ikkunanpesua tulisi välttää pakkasten aikaan. Autonpesulasinesteen lisääminen pesuveteen ei poista ongelmaa, jossa kosteutta saattaa päätyä ikkunoiden tiivisteisiin (ikkunan ollessa avattuna) ja jäätyä. Myöskin riskinä on että lopputulos on huonompi (läikikäs) kun ennen ikkunan pesua.

4. Tyynyn, peiton ja päiväpeitteen raikastus

Siistissä ja raikkaassa makuhuoneessa uni tulee paremmin ja nukut sikeämmin. Likainen tyyny voi sisältää yhtä paljon hometta kuin kosteusvaurioinen kylpyhuone. Myös muita petivaatteita on hyvä pestä säännöllisin väliajoin, sillä ne keräävät nopeasti likaa ja kosteutta itseensä.

Pese tyyny ja peitto 1-2 kertaa vuodessa, esimerkiksi keväällä ja syksyllä.
Valitse hienopesuohjelma ja linkoa kevyesti. 60 asteen pesu puhdistaa tehokkaammin, mutta tarkista ensin pesulämpötila ja pesuohjeet pesulapusta. Käytä pesuainetta vain kolmannes tavallisesta määrästä. Kuivaamisen aikana, pöyhi ja muotoile hieman kosteaa tyynyä ja peittoa, jotta ne eivät jää muhkuraisiksi.

Vinkki! Vie petivaatteet pakkaseen tuulettumaan. Pääset pölypunkeista eroon -18 asteessa kun pidät niitä vuorokauden ulkona ja -20 asteen pakkasessa ne kuolevat jo 6 tunnissa. Jos pakkanen ei pauku, niin pese petivaatteet vähintään 60 asteessa.

Kevätsiivous - hoida koti kevätkuntoon - Blogi - Moppi.com

5. Seinien, ovien ja kahvojen puhdistus

Miten rentouttavaa on tietää, että senkin pöly ja lika, mitä ei usein näe silmällä on kevätsiivouksen jälkeen poissa. Seiniin, ovenkarmeihin ja kahvoihin kerääntyy yllättävän paljon likaa, sormenjälkiä ja bakteereita. Tämän kaiken puhdistaminen sujuu normaalin siivouksen yhteydessä, kuhan vain muistat kiinnittää huomiota näihin yksityiskohtiin.

Vinkki! Mitä himmeämpi maalattu seinä on, sitä vähemmän se kestää hankausta. Myöskään ei kannata käyttää vahvoja pesuaineita. Tapetoidut seinät eivät kestä vettä, joten ne imuroidaan tai käydään läpi harjan ympärille kiedotun, pehmeän liinan avulla.

Jääkaappi tulisi pestä useammin kun kevätsiivouksen yhteydessä, yleisohjeen mukaan noin 2-3 kertaa vuodessa. Jokaisen jääkaapin sisältö on hieman erilainen johtuen siitä mitä siellä säilytetään ja miten. Jos tuotteita pääsee homehtumaan, niin jääkaappia tulisi pestä 1-2 kk välein. Samalla kun peset jääkaapin niin heitä kaikki vanhentuneet ruuat roskiin. Hygienian lisäksi, jääkaappi kannattaa pitää puhtaana sähkön kulutuksen ja laitteiden käyttöiän vuoksi.

Vinkki! Jääkaapin ja uunin taakse kerääntyvä pöly on paloriski. Laitteiden takaosat tulisi puhdistaa noin puolen vuoden välein, jotta pöly ei pääse villiintymään. Myös puhtaassa jääkaapissa ruoka säilyy pidempään ja maistuu paremmalta.

Puhtaassa ja raikkaassa kodissa on ihana olla. Kun ikkunat eivät ole täynnä tahroja, hyllyt pölyn peitossa ja pinttyneet tahrat ovat kadonneet seinistä ja pinnoilta, tuntuu kotisi jälleen kutsuvalta ja kotoisalta. Voimme vakuuttaa että olet tyytyväinen kun saat kevätsiivouksen hoidettua!