Oma koti siivoojan työympäristönä

26.10.2016 Oskari
siivooja.siivous.helsinki.espoo.turku.kotisiivous.

Koti työympäristönä voi olla vaativa, etenkin jos puhutaan kotisiivouspalvelun tuottajan näkökulmasta. Asiakkaiden kodit ovat erilaisia ja sisältävät monenlaisia pintamateriaaleja, tekstiilejä ja kalusteita. Myös jokaisen ihmisen odotukset palvelun laadusta ovat erilaiset. Monesti kuitenkin kotisiivouspalvelua kokeilleet tilaavat sitä toistekin. Tämä rikkoo osittain sen ennakkoluulon, ettei omaan kotiin tahdota vierasta, ja että siivouspalvelun tilaaminen olisi hankalaa. Nykypäivänä se on jopa yllättävän helppoa erilaisten digitaalisten alustojen johdosta.

Tiedä mitä ostat

Monesti kotisiivouspalvelua tilatessa saattaa vastaan tulla tilanne, jossa palveluntarjoaja ei ole määritellyt tarjoamansa palvelun sisältöä tarpeeksi tarkasti  ja asiakas olettaa saavansa jotain muuta, jolloin odotukset eivät kohtaa todellisuutta. Kotisiivouspalvelua tuotettaessa pitää korostaa asiakkaan yksilöllisiä toiveita ja vaatimuksia, myös tila asettaa raameja palvelun hinnan ympärille.

Vastuuta tilauksesta ei voi sysätä asiakkaan niskoille siten, että hänen tulisi osata kysyä oikeat kysymykset. Ammattimaista siivouspalvelua tuottavat organisaatiot rakentavat raamit palvelun ympärille, jonka mukaan asiakkaalta osataan poimia erilaiset tiedot. Siivouksen mitoitukseen on erilaisia ohjelmistoja, mutta nykyään myös asiakas voi itse palvelua tilatessa saada arvion kokonaiskuvasta.

kotisiivous

Kun tilaat kotisiivouspalvelua huomioi seuraavat:

Sijainti

Asunnon koko/ Huoneiden määrä

Saniteettitilat/ Kylpyhuoneet

Lemmikkieläimet

Erityiset tekstiilit

Omat siivousvälineet vs. Palveluntarjoajan siivousvälineet

Lisäpalvelujen tarve:

Seinät

Ikkunat

Jääkaappi

Uuni

Sauna

Muuttosiivoukset

Yleisesti siivouspalvelun tuottaja antaa aika-arvion edellisten tietojen pohjalta. Vastaavasti verkossa toimivat varauspalvelut automaattisesti antavat aika-arvion asiakkaan antamien tietojen pohjalta. Esimerkiksi pienen asunnon siivoukseen voidaan arvioida kaksi tuntia. Jos aika ylittyy niin yleensä palveluntuottajan tulisi ilmoittaa tästä asiakkaalle ennen kun lisäajalla tehdään mitään. Ajan alittuessa voidaan tarjota rahallista korvausta, mutta myös ehdottaa esimerkiksi jonkun lisäpalvelun tekemistä ”ylimääräisellä” ajalla. Näissä tilanteissa on tärkeää olla varma siitä, että näkemys tilanteesta on yhtenäinen. Lisäpalvelu suoritetaan aina asiakkaan ehdoilla.

siivouspalvelu

Yhteistyöllä hyvään lopputulokseen

Sinulla asiakkaana on päätösvalta kodistasi. Kotisiivousta tilatessa saat itse päättää oletko kotona siivouksen aikana, ensimmäisellä kerralla mielenrauhan takia se voi olla hyvä ratkaisu. Itse voin sanoa kokemuksesta, että moni siivooja toimii luontevammin saadessaan työrauhan, mutta luottamus on ensin rakennettava.

Nykyään palvelua tilatessa voi määrittää reunaehtoja suoritettavalle työlle. Sähköiset varausjärjestelmät on luotu käyttäjäystävällisiksi. Palvelua tilatessa kannattaa myös muistaa kotitalousvähennys. Yleensä kotipalveluita tuottava siivousalan yritys osaa kertoa kuinka prosessi käytännössä menee. Valitse palvelu, joka on helposti saavutettavissa.

Kotisiivous on kaksisuuntaista yhteistyötä, joka onnistuu saumattomasti toinen toistaan kuuntelemalla.

Kirjoittaja on Salla Laajavaara

kotitalous ja kuluttajapalvelujen tuottaja, toimitilapalveluiden tuottamisen ja johtamisen Restonomi sekä siivousalan monitoimityöntekijä.